Viata cu bebe
Primele zile de viata ale bebelusului tau si produse pentru bebelusi
Acasa cu bebelusii / De ce ai nevoie ca sa-ti ingrijesti singura bebelusul
Atunci cand spui bebelusi, spui binecuvantare. Nasterea bebelusului tau este cea mai mare bucurie pe care o primesti de la viata. Iar aceasta bucurie nu ar trebui sa fie umbrita de teama ca nu te vei descurca sa-ti cresti singura bebelusul.
Esti gravida in ultimul trimestru si deja te gandesti cine o sa-i faca prima baie bebelusului, cine o sa-l adoarma si cine te va ajuta in primele zile de viata ale bebelusului tau pentru ca tu nu ai experienta?
Stiu ca astea sunt ganduri pe care le are orice viitoare mama. Le-am avut si eu la un moment dat. Si mai stiu, acum dupa 4 luni de viata ale bebelusului meu, ca ORICE femeie este capabila sa-si cresca fara ajutor copilul. Orice altceva poate trece pe planul doi, fara probleme si fara niciun pic de regret.
Viata cu un bebelus
Eu am considerat mereu ca dragostea, mangaierea si bratele mele, in primele zile/luni ale bebelusului meu, nu pot fi inlocuite de nimic. Motiv pentru care am exclus din start varianta in care sa-mi iau in ajutor bone, bunici, nasi sau prieteni care deja au copii.
Din contra, nu mi-a placut deloc aglomeratia in casa si am tanjit mereu dupa intimitate. Cum sa stau eu in pat sa dorm, in timp ce o bona merge sa-mi hraneasca bebelusul? Cum sa stau eu sa citesc, in timp ce o alta persoana imi linisteste copilul atunci cand plange?
In afara de mine si de sotul meu, nu am avut nevoie de nimeni care sa ma ajute sa-mi ingrijesc bebelusul
Cand am venit de la maternitate, am ramas eu cu mogaldeata. Toate lucrurile pe care le citisem pana atunci, toate cursurile de puericultura pe care le-am facut impreuna cu sotul meu atunci cand eram gravida, au fost egale cu zero.
Mi-am ingrijit fetita invatand totul pe parcurs, descoperind, ascultandu-i respiratia, privindu-o in ochi.
Mi-am dat seama ca un bebelus are nevoie de foarte putin. De pieptul mamei, de iubire si de cateva lucruri care ii vor oferi confort atat lui, cat si tie, ca mama.
Ce trebuie sa ai cand vii cu bebelusul acasa
Asa ca am facut un top al produselor necesare bebelusului tau in primele luni de viata si sper sa-ti fie si tie utile:
1- Patut bebelus – Eu am ales un pat alb de lemn, cu sistem de leganare si baldachin.
Inca din primele zile de viata, am incercat sa-mi culc fetita in patul ei.. Era foarte nelinistita si se trezea la cateva minute, pentru ca se simtea stinghera in patutul ei de bebelus. Asa am descoperit cuibul pentru bebelusi. 🙂
-
Patut bebelusi
2- Baby nest (cuib bebelus) – disponibil pe anisasandulache.ro
Bebelusul are nevoie in primele 3 luni de viata sa se simta ca in uter, protejat, asa ca i-am cumparat un cuib pentru bebelusi (baby nest) pe care l-am pus in patul ei de lemn. Peretii cuibului o faceau pe fetita mea sa se simta protejata si a inceput sa doarma linistita 3-4 ore legate. Apoi am renuntat la cuibul pentru bebelusi si i-am luat opritoare, pernute anti-rasucire.

Cuib bebelusi

Siguranta somn bebelusi
Peretii cuibului o faceau pe fetita mea sa se simta protejata si a inceput sa doarma linistita 3-4 ore legate.

Baby nest
3- Perna antireflux si antisufocare
Un alt mare stres in primele zile de viata ale bebelusului a fost regurgitarea.
Toti bebelusii regurgiteaza, unii mai mult, altii mai putin. Iar stresul mamei de a nu se ineca bebelusul cu laptic este mare.
Perna antireflux si antisufocare a ameliorat simptomele aparute dupa mesele fetitei, asa ca bebelusa mea, dar si eu am avut un somn mai linistit.

Perna antireflux si antisufocare bebelusi
Sughitul, varsaturile, starea de agitatie si senzatia de sufocare pot fi vizibil ameliorate daca pui bebelusul pe o perna antireflux. O astfel de perna e putin mai inclinata, 25 grade in prima luna de viata apoi 15 grade dupa o luna de viata a bebelusului.

Perna antireflux si antisufocare bebelusi
Aceasta perna spuma 3D cu canale de ventilatie. Are o husa detasabila, respirabila, ce se poate spala la 60° C.
4- Marsupiu bebelus – disponibil pe anisasadulache.ro
Mare atentie atunci cand iti alegi marsupiul pentru bebelus, pentru ca trebuie sa-l alegi in functie de varsta. Am invatat si eu asta de la alte mamici cu experienta si citind foarte mult despre ingrijirea bebelusului meu.
Pozitia corecta a bebelusului in marsupiu
Un nou-nascut poate fi purtat doar intr-un marsupiu ergonomic. Un astfel de marsupiu tine bebelusul in pozitie corecta din punct de vedere ortopedic: bebelusul se aseaza cu fata catre parinte, in pozitia broscuta.
Marsupiul pentru bebelus trebuie sa fie facut dintr-un material moale si intins pe spatele copilului, iar coloana copilului trebuie sa stea in forma de C.

Marsupiu ergonomic nou-nascut
Conditia esentiala pentru a putea folosi un marsupiu inca de la nastere este ca bebelusul tau sa nu aiba sub 3500 grame.
Marsupiile ergonomice recomandate inca de la nastere sunt wrapurile elastice și de sling.

Marsupiu ergonomic bebelusi
Wrapurile elastice sunt recomandate chiar și pentru prematuri, pentru ca materialul se intinde foarte bine pe spatele bebelusului si nu exista restrictia de kilograme.
5- Biberon anticolici si antireflux bebelus – fie ca-l folosesti pentru supliment, fie ca-l folosesti pentru laptele matern, biberonul este foarte important
Sa nu credeti ca un biberon anticolici ia durerea bebelusului cu mana, dar poate preveni aparitia lor. Bebelusul bea lapte fara bule de aer si regurgiteaza mai putin, iar disconfortul de la burtica este redus.
Cele mai bune biberoane sunt cele de la AVENT, Philips.

Biberon anticolici
Eu ma numar printre norocoasele mamici care n-au aflat cum sunt colicile la bebelusi. Fetita mea are acum 4 luni si nu a facut colici. Se spune ca nu exista o anumita cauza pentru colici, dar fiecare mamica este datoare sa incerce sa evite colicile prin ceea ce mananca atunci cand alapteaza si, desigur, cel mai bun biberon.
Oricum, i-am dat preventiv Espumisan in primele doua luni, 5 picaturi inainte de fiecare masa, pentru a preveni aparitia colicilor.
Primele zile de viata ale bebelusului
Desi Infacol este cel mai bun pentru reducerea discofortului, Espumisanul este cel mai bun pentru preventie. Este cel mai natural dintre toate.
Vreau sa incurajez mamicile sa dea fara probleme supliment de lapte praf bebelusilor care nu se satura doar de la san.
In prima luna, eu mi-am hranit exclusiv fetita la san. De multe ori adormea in timp ce sugea, nu se satura si se trezea imediat. Noaptea o alaptam din ora-n ora si eram amandoua epuizate.
Pediatrul m-a invatat sa-i dau bebelusului supliment atunci cand nu se satura. De atunci, fetita mea e linistita si doarme 3-4 ore.
Este foarte important sa intelegem ca bebelusul isi ia anticorpi din laptele matern si daca suge 10 ml si daca suge 100 ml. Important este sa fie bebelusul satul si linistit si sa-l alaptam cat putem de mult. Primele 6 luni sunt esentiale! Insa Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa ne alaptam copilul pana la 2 ani.
7- Cadita bebelusi cu suport si termometru
Mamicile sunt stresate de prima baita, dar va spun sincer ca va puteti descurca fara niciun pic de experienta, mai ales daca aveti si ajutorul taticilor.
In primul rand trebuie sa va cumparati o cadita anatomica, cu termometru sau senzor de temperatura. Credeti-ma ca testarea apei cu cotul, nu este suficienta. Va va ajuta foarte mult o cada ieftina cu termometru, din plastic, cu un suport, in care bebelusul sa stea confortabil, sa fie suficient sa-l tineti cu o singura mana. Daca optati penru o cadita de bebelus, cu evacuare, cu atat mai bine.

Cadita bebelusi, cu suport
O astfel de cadita bebelusi costa pana in 100 lei si o puteti folosi pana la 6 luni.
8- Carucior bebelus – alegeti un carut 3 in 1 ca sa scapati de griji. Pretul va fi mult mai mic decat daca le cumparati separat. Un astfel de carucior are si scaun auto pentru bebelus, care poate fi folosit, in general pana la 6 luni. Dupa varsta de 6 luni, bebelusul va fi mutat cu fata catre directia de mers
Cautati sa se plieze, sa fie usor, sa aiba spatar ajustabil in pozitii multiple si ajustare totala a spatarului.
Conteaza mult si ca rotile sa aiba sistem de blocare independent pe fata si blocare centralizata pe spate.
Bara de protectie sa fie detasabila, pentru asezarea cu usurinta a bebelusului in carucior.

Carucior bebelusi 3 in 1
Pretul unui carucior bun, va spun din experienta proprie si multe cercetari, porneste de la 1700 lei si poate ajunge si la 8000 lei.
9- Balansoar sau leagan pentru bebelusi
Pentru noi, balansoarul a fost o minune. Am luat unul cu doua viteze, vibratii si melodii, pe care am dat in jur de 400 lei. Desi spune ca trebuie folosit doar pe podea, noi l-am pus pe pat sau pe canapea, desigur, dupa ce ne-am luat toate masurile de protectie. Pe podea poate sa-i fie frig, mai ales ca noi l-am folosit iarna.
O sa vedeti ca bebelusul va simti nevoia sa-l zgaltiaiti putin mai tare decat poate permite balansoarul si va adormi imediat.
Prin modului de inclinare, balansoarul poate fi folosit inca de la nastere, ca loc de relaxare pentru bebelus.

Balansoar si leagan bebelusi
Puteti alege un leagan prevazut cu jucarii colorate, care capteaza atentia bebelusului si il ajuta sa-si dezvolte simturile.
Statea de vorba cu mamici pe tema asta si o mamica imi spunea ca baietelul ei face cacuta doar atunci cand este in balansoar, atat de tare se relaxeaza :)))
Deci, cumparati un leagan sau un balansoar de bebelusi neaparat daca vreti sa aveti copilasul mai linistit si mai fericit. Si, desigur, sa fiti si voi, mamicile mai linistite si sa va puteti face alte treburi prin casa sau, de ce nu, o baie relaxanta. 🙂
10- Carusel muzical bebelusi – disponibil pe anisasandulache.ro
Veti vedea cat de linistit va sta bebelusul in pat daca are jucarii deasupra, un joc de lumini si melodii linistitoare, care imita sunete din natura.
Va avea parte de distractie nelimitata!
Miscarile usoare relaxeaza copilul si ii stimuleaza dezvoltarea inteligentei emotionale.

Carusel muzical bebelusi
Cautati ca acest carusel sa aiba conectori special, care permit prinderea caruselului de: patutul bebelusului, tarcurile de joaca, scaune de masina si carucioare.
Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile esentiale de care ai nevoie ca mamica, pentru a-ti usura primele zile de viata cu bebelusului tau. Poti cumpara foarte multe ca sa-ti distrezi bebelusul si sa ti-l tii linistit si in siguranta, dar cu cele de mai sus ar trebui sa incepi.
Pe langa asta, iubirea, pieptul tau, rabdarea si mangaierea ta, nu pot fi inlocuite de nimic. Copilul tau doar de asta are nevoie in primele luni de viata. De fapt, eu consider ca pana la 2 ani, mamica ar trebui sa stea cu bebelusul acasa. Dar asta e alegerea fiecareia. Se spune ca pana la aceasta varsta, nicio dependenta nu este nesanatoasa. Asa ca alaptati-va bebelusii, jucati-va cu ei, dormiti cu ei si iubiti-i asa cum va cer ei si cum stiti mai bine, fara sa va fie teama ca se va obisnui prea mult cu voi.
Si inca o data iti spun ca poti sa te descurci singura! Important este sa nu te sperii inainte de a incerca si de a vedea cum este.
Succes, mamico!
Leave a reply